Cotaţiile acţiunilor companiilor americane au început să se retragă de la maximele atinse în ultimele săptămâni, iar tot mai mulţi traderi consideră că indicele S&P 500, de referinţă pentru bursa newyorkeză, este supraevaluat în raport cu economia şi se îndreaptă spre „o corecţie serioasă“. Unii dintre ei anticipează o scădere de 10% în următoarele două luni, scrie CNBC.
„Piaţa este supraevaluată şi am atins un punct de turnură. Dacă nu vedem date clare care să arate că economia îşi revine sustenabil, cred că indicele ar putea să scadă cu 10% până în octombrie. A venit timpul să intrăm în defensivă“, a afirmat Jack Bouroudjian, CEO al companiei de servicii financiare Bull and Bear Partners.
El a explicat că valoarea noţională a pieţei a devenit mult prea mare în raport cu Produsul Intern Brut al ţării din punctul de vedere al valorilor istorice. Această situaţie ar trebui să reprezinte avertismentul unei corecţii iminente.
„În ultimii 50 de ani, acţiunile au fost tranzacţionate la discount faţă de PIB, cu două excepţii. La sfârşitul anilor 1990 am tranzacţionat la un raport de 148% faţă de PIB, iar în 2007 la 118%. Din nefericire, de fiecare dată a urmat o corecţie serioasă. Acum tranzacţionăm la 110%“, a afirmat Bouroudjian.
Actualul nivel al indicelui ar putea fi susţinut de date care arată „o creştere reală a economiei“ şi de estimări mai bune privind veniturile companiilor americane pentru următorii doi ani, a mai spus analistul.
S&P 500 este cu 18% peste nivelul la care a început anul, iar ascensiunea
i-a fost alimentată de semnele tot mai dese că economia îşi revine, în special de cele venite de pe piaţa imobiliară şi a locurilor de muncă. Bouroudjian crede că un alt factor care va declanşa corecţia burselor ar putea fi numirea unui nou preşedinte al Rezervei Federale, în condiţiile în care mandatul lui Ben Bernanke exp