Deja cea mai mare din Europa de Est, Bursa de Acţiuni de la Varşovia (WSE), controlată de stat, încearcă să se dezvolte şi mai mult prin achiziţii şi deschiderea de noi platforme de tranzacţionare şi să atragă investitorii străini pentru alimentarea celei mari economii est-europene.
Bursa şi-a deschis luna aceasta un birou la Londra şi a anunţat că vrea să lanseze o piaţă de tranzacţionare pentru produse agricole şi alimentare.
De ce ar avea nevoie Polonia de o bursă a produselor agricole? Deoarece această ţară se situează pe locul trei în UE la producţia de cereale, incluzând aici grâu, porumb şi orz, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.
Pe primele două locuri stau Franţa şi Germania. Polonia este, de asemenea, al doilea mare producător de mere la nivel mondial, după SUA.
România nu este cu mult în spate, deoarece anul acesta ar putea bate Franţa şi ajunge pe locul doi în UE la producţia de porumb. România nu are însă o bursă pentru produsele agricole.
Decizia WSE privind deschiderea unei pieţe agricole în cadrul grupului va fi anunţată în toamnă, a declarat purtătorul de cuvânt al bursei, Katarzyna Kozlowska, citată de Warsaw Business Journal.
Adam Maciejewski, directorul general al WSE, a anunţat recent că bursa ia serios în considerare lansarea unei astfel de pieţe. În prezent bursa de la Varşovia are trei pieţe, respectiv cea principală, reglementată, pe care sunt tranzacţionate acţiunile şi produsele financiare derivate, piaţa alternativă NewConnect şi Catalyst, o platformă pentru obligaţiuni. Grupul WSE include, de asemenea, piaţa Polish Power Exchange, unde sunt tranzacţionate electricitate şi gaze naturale.
O nouă platformă de tranzacţionare
În vederea extinderii în afara ţării, bursa poloneză negociază cumpărarea unei participaţii de 30% la Aquis Exchange Ltd., un sistem alternativ