Romanii au cea mai mare incredere in Primarie, Armata, Biserica si ONU, iar cea mai putina in partidele politice, ANSVSA, patronate si FMI, potrivit unui sondaj INSCOP realizat in luna iulie si remis luni Agerpres. Barometrul releva o scadere a increderii romanilor in institutiile politice, in timp ce cota de incredere in institutiile executive, sociale sau private si internationale inregistreaza fluctuatii usoare. Romanii considera prioritara combaterea coruptiei din sistemul sanitar.
Institutia politica in care romanii au cea mai mare incredere este Primaria, 37,9% dintre respondenti raspunzand in acest sens, fata de 41,3% la sfarsitul lunii mai, urmata de Curtea Constitutionala a Romaniei cu 35,7% fata de 32,7% la sfarsitul lunii mai si Guvern cu 35,6% fata de 37,3% in masuratoarea precedenta.
Parlamentul este cotat, in sondajul INSCOP, cu 25,8% incredere multa si foarte multa in iulie, fata de 29,1% incredere la finalul lunii mai. Presedintia era cotata in luna mai cu 25,6% incredere, inregistrand in iulie 25,1%. Consiliul Judetean beneficiaza de increderea a 32,9% dintre respondenti (fata de 33,1% in mai). Partidele politice continua sa ocupe ultimul loc in topul increderii in institutiile politice cu 14,7%, fata de 16,8% in sondajul realizat la finalul lunii mai.
Analiza evolutiei increderii in institutiile politice in ultimele luni indica faptul ca pierderile cele mai mari de incredere - masuratoarea din luna martie, comparativ cu masuratoarea din iulie - au inregistrat in ordine, Parlamentul (cu o pierdere de 5,3 procente), Primaria (cu o pierdere de 5,2%), Guvernul (cu o pierdere de 4,5%), partidele politice (cu o pierdere de 3,8%) si Presedintia, cu pierderea cea mai mica, de 2,5%.
Topul increderii in ceea ce priveste institutiile executive este condus de Armata cu 64,6% incredere multa si foarte