O licitaţie desfăşurată la Complexul Energetic Oltenia pentru modernizarea cazanului unui grup energetic trenează de mai bine de 15 luni, comisia de licitaţie neatribuind nici până acum lucrările.
Povestea începe hăăăt, departe, în negura vremii, când cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Economiei şi a companiei au decis modernizarea grupurilor 3 şi 6 de la Turceni. Primele discuţii au început încă din 2007. Doi ani mai târziu, în 2009, Complexul Energetic Turceni semna un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut sindicalizat de 170 de milioane de euro pe zece ani, cu trei ani de graţie.
BERD oferea 80 de milioane de euro, un grup de bănci private urma să contribuie cu 70 de milioane de euro, iar Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BCDMN) oferea un credit de 20 de milioane de euro.
Modernizarea grupului 6 trebuia să se ridice la 224 de milioane de euro şi era motivată atât de creşterea competitivităţii, cât şi de reducerea emisiilor.
O primă licitaţie a desemnat drept câştigător Alstom Power în 2011, însă a fost anulată ulterior deoarece aceasta nu a depus garanţii bancare, scrie publicaţia locală „Pandurul“. Anul trecut s-a schimbat placa. Compania nu a mai scos la licitaţie toată lucrarea, ci a început pe bucăţi. În primă fază, s-a pus la bătaie modernizarea cazanului de 1.035 t/h pentru grupul în cauză.
Un număr de opt companii şi consorţii au fost acceptate, din care cinci necondiţionat, iar trei doar condiţionat. În prima categorie se află Babcock Borsig Steinm tiller GmbH din Germania, RAFAKO din Polonia, Vitkovice Power Engineering din Cehia, Doosan Power Systems din Marea Britanie şi consorţiul Hitachi-Romelectro (Japonia-România). Cele admise condiţionat sunt Alstom Power, Slovenske Energeticke Strojarne din Slovenia şi conso