De ce îşi pierd oamenii minţile când ajung la putere este subiectul unui nou studiu realizat recent de către neurologi din Canada. Ei au explicat modificările de personalitate ale celor care ajung, într-un moment al vieţii lor, să deţină o poziţie de conducere.
Neurologii au găsit o explicaţie pentru faptul că oamenii care ajung într-o poziţie de conducere şi capătă putere asupra celor din jur se schimbă brusc şi devin de nerecunoscut.
Modificările la nivel de personalitate şi atitudine care apar odată cu ajungerea la putere sunt corelate cu incapacitatea temporară de a resimţi empatie pentru ceilalţi, potrivit HNGN, citată de realitatea.net.
Potrivit unui studiu realizat de neurologii Sukhvinder Obhi, Jeremy Hogeveen şi Michael Inzlicht de la Wilfred Laurier University din Waterloo, Canada, ajungerea la putere pentru prima dată ne poate poate altera modul în care creierul funcţionează.
Pentru a urmări care e mecanismul din spatele acestei schimbări bruşte de comportament, neurologii au lucrat cu două grupuri de persoane alese aleatoriu care au fost puse în situaţii de putere sau lipsă de putere pentru o perioadă de timp.
Oamenii de ştiinţă au urmărit în cadrul experimentului o zonă a creierului numită „neuronii-oglindă" (mirror-system). Activitatea din această zonă neuronală e responsabilă de abilitatea cuiva de a se conecta cu alte persoane prin intermediul sentimentului de empatie.
„Când privesc pe cineva care ridică o ceaşcă de cafea, «sistemul-oglindă» activează reprezentări în creier care ar fi active şi dacă aş ridica efectiv ceaşca de cafea. Aceste reprezentări sunt conectate în creier intenţiilor, deci pot să înţeleg în acest fel că omul acela vrea să bea cafea", explică unul dintre neurologi.
Cercetători canadienii au observat o lipsă de activitate în zona-oglindă a creierului tocmai în cazul persoanelor puse „la buto