Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi din Bucureşti au reînceput să scadă, atingând la sfârşitul lunii iulie nivelul mediu de 74.800 de euro, un nou minim al ultimilor şapte ani, de când ZF realizează Indexul Imobiliar al locuinţelor din Capitală, pe baza ofertelor publicate în Anunţul Telefonic.
Analiza, realizată în colaborare cu firma de consultanţă Coldwell Banker, arată că proprietarii au mai „tăiat“ în iulie 500 de euro din preţurile solicitate comparativ cu luna precedentă, în timp ce faţă de luna similară a anului trecut scăderea de preţ este de peste 2.000 de euro. Procentual, reducerile de preţuri sunt de 0,6% faţă de luna precedentă şi de 2,8% faţă de iulie 2012, dar trendul se menţine pe uşoară scădere.
„Ţinând cont de oferta uriaşă din piaţă, pe care cererea actuală nu reuşeşte să o acopere, în mod normal preţurile vor continua acelaşi trend. De la o lună la alta este greu de observat o diferenţă semnificativă de preţuri, dar dacă te uiţi la valorile de tranzacţionare din urmă cu un an poţi vedea modificări de preţ importante. Spre exemplu, avem o tranzacţie cu un apartament de 58.000 - 59.000 de euro, iar proprietarul şi-a amintit că în urmă cu un an vecinul său a vândut pentru 65.000 de euro“, declară Cătălin Şerbănescu, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Coldwell Banker Affiliates of Romania.
În cartiere ca Berceni, Colentina, Drumul Taberei sau Titan valorile medii solicitate se apropie de pragul de 60.000 de euro, dar tranzacţii se fac şi la preţuri sub acest nivel.
Consultantul spune că interes există, telefoanele sună, dar un agent reuşeşte să încheie o tranzacţie, în medie, după 25 de vizionări ale unor apartamente cu diverşi clienţi. În decurs de o lună, brokerii mai muncitori pot realiza 50-60 de vizionări şi încheia două - trei tranzacţii, în funcţie şi de etapa de achiziţie în care se af