Pentru un copil care împlinit 12 ani, obţinerea paşaportului electronic este echivalentă cu amprentarea sa, acestea sunt noile reguli impuse de UE. La depunerea actelor necesare obţinerii actului de călătorie, puştiului i se prelevează amprentele de la arătătoare, impresiuni papilare care vor fi introduse apoi în cipul de siguranţă al paşaportului care conţine datele sale personale. Până acum, vârsta de amprentare era de de şase ani.
Standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documentele de călătorie emise de statele membre s-au modificat începând de luni, 12 august. În acest sens, vârsta de la care amprentarea pentru eliberarea paşaportului biometric este obligatorie a crescut de la şase la 12 ani. Impresiunile papilare ale arătătoarelor titularului care a împlinit 12 ani vor fi introduse apoi în cipul de siguranţă al actului său de călătorie. "E important de ştiut că respectivele amprentele astfel colectate nu sunt păstrate într-o bază de date a Direcţiei Generale de Paşapoarte, ci se vor regăsi doar în cipul de siguranţă", ne-au dezvăluit surse din Direcţia de Paşapoarte. Actul electronic de călătorie pentru un copil care a împlinit 12 ani are o valabilitate de cinci ani şi costă 270 de lei, sumă la care se adăugă alţi 32 de lei taxe consulare.
În cazul în care titularul paşaportului are mai puţin de 12 ani amprentarea sa nu este ncesară, actul are o valabilitate de doar trei ani, iar taxele sunt ceva mai mici: 244 de lei pentru un paşaport plus 32 de lei taxe consulare.
Fără amprente pentru paşaportul temporar
În cazul care este vorba de un paşaport temporar, clasic, amprentarea nu este necesară deoarece respectivul act nu conţine elemente biometrice de siguranţă. Actul de călătorie poate fi emis în regim de urgenţă - între două ore şi maximum trei zile, în funcţie de situaţie -,