Washington Post este un nume iconic nu doar pentru presa americană ci și pe plan internațional. Cu o vechime de 136 de ani (în ultmii 80 s-a aflat în proprietatea familiei Graham) venerabilul cotidian a fost vîndut, cu cîteva zile în urmă, pentru suma de $250 milioane, lui Jeff Bezos fondatorul si principalul acționar al companiei Amazon, cea care domină comerțul electronic la nivel global. Cu doar puțin timp înainte The New York Times vindea un alt celebru ziar american, The Boston Globe, lui John Henry, proprietarul echipei de baseball Boston Red Sox, pentru suma de $70 de milioane după ce în 1993 îl cumpărase cu $1,1 miliarde.
Washington Post este la originea scandalului Watergate care a provocat demisia presedintelui Richard Nixon, întîmplări care au stat ulterior la originea unei cărți si a unei ecranizări celebre, All The President's Men, cu Robert Redford în rolul principal. Alături de The New York Times cotidianul este considerat drept un vehicul de influență fără egal în capitala Statelor Unite iar pentru familia Graham, în a cărei proprietate s-a aflat pînă recent, ziarul a fost întotdeauna un garant al interesului public avînd menirea de a supraveghea puterea, oricare ar fi ea. Din nefericire de cîțiva ani încoace ziarul era permanent pe pierdere. Veniturile scăzuseră cu 35 de procente față de cele din 2007. Așa încît, în condițiile în care după cum mărturisea fostul proprietar, Donald Graham, "modelul de afaceri pentru ziare de astăzi ne-a pus în fața unor întrebări la care nu am găsit răspuns", s-a luat decizia de a vinde compania lui Jeff Bezos. Reacțiile nu au întîrziat să apară și au fost, previzibil, contradictorii.
Rivalul The New York Times le-a sintetizat foarte bine prin două puncte de vedere emblematice, venite de la cititori. 1. "Vînzarea lui Washington Post este o lovitură pentru jurnalismul de înalt nivel care este o parte i