Chiar dacă băncile ar trebui să finanțeze economia, adesea reuşesc mai mult să pună piedici micilor întreprinzători. O nouă modă: solicitările de rambursări anticipate a creditelor IMM.
Instituțiile de credit au început să câștige mai mult din tranzacții cu titluri de stat decât din atragerea de depozite și acordarea de împrumuturi, activitatea lor de bază! În plus, băncile s-au transformat și în câini de pază ai activității IMM-urilor. Mai exact, dacă indicatorii financiari ai companiei se deteriorează din cauza crizei, în funcție de tipul de contract pe care îl au semnat cu IMM-ul în cauză, banca poate solicita rambursarea în avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finanțare pentru capital de lucru.
„Până în 2008 sau 2009, băncile nu dădeau niciun fel de împrumut pentru firmele care își desfășurau activitatea în domeniul agriculturii. Doar banii speculativi mergeau către industria de cereale. Acum, firmele care activează în această ramură se văd puse în situația fericită de a alege sau chiar respinge ofertele bancare care nu le convin. Și în niciun caz nu se confruntă cu cereri de rambursare anticipată, uneori imediată, așa cum se confruntă multe firme care activează în alte domenii“, ne-a declarat un om de afaceri român.
Acesta ne-a explicat faptul că, la IMM-urile care nu își desfășoară activitatea în industrii care sunt acum pe val, instituțiile de credit sunt foarte sensibile la evoluția indicatorilor financiari. Deteriorarea cifrei de afaceri, scăderea EBITDA, creșterea gradului de îndatorare sau neîncasarea banilor din piață pot atrage sancțiuni din partea băncii.
„Solicitarea rambursării în avans a unui credit este o măsură drastică şi se aplică doar în cazuri de încălcare flagrantă a unor condiții contractuale extrem de importante“, spune Monica Udrescu, director executiv al diviziei de IMM și Retail la Raiffeis