Execuţia bugetară din primele şase luni arată că, pe partea de venituri, s-a încasat mult sub aşteptări, în special pe segmentul impozitului pe profit dar şi din taxa pe valoarea adăugată, potrivit unei analize realizate de Consiliul fiscal. Foarte slab au mers încasprile din impozit pe profit, companiile fiind slăbite de criză. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
"Execuţia veniturilor bugetare în primele 6 luni ale anului arată o nerealizare semnificativă, de peste 6,5 miliarde lei faţă de programul aferent primului semestru (doar 93,7% realizare faţă de program), excluzând impactul schemelor de stingere în lanţ a unor obligaţii bugetare de tip swap", scrie în document.
S-a cheltuit prea mult pe salarii şi prea puţin pe investiţii
Potrivit Consiliului Fiscal, "cele mai mari nerealizări de venituri faţă de program au fost înregistrate în cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) şi veniturilor nefiscale (-467 milioane lei)".
În document se menţionează că au fost depăşit planul bugetar în privinţa cheltuielilor de personal.
În schimb, sub aşteptări au fost cheltuielile de capital (-1,471 miliarde lei) şi la alte cheltuieli de natura investiţiilor (inclusiv din fonduri UE, -1,881 miliarde lei.
Potrivit Consiliului Fiscal, alocarea de fonduri mai puţine către investiţii a avut ca scop pe de-o parte echilibrarea cheltuielilor peste aşteptări, în vederea atingerii ţintei de deficit bugetar.
Pe de altă parte însă, evoluţia reflectă şi "o incapacitate de a absorbi fondurile europene destinate investiţiilor planificate".
De asemenea, Consiliul Fiscal remarcă faptul că, "din categoria veniturilor fiscale, cea mai slabă performanţă s-a înregistrat la impozitul pe profit, încasările la a