Unul dintre contractele de vânzare-cumpărare a unei case la Alburnus Maior(Roşia Montană) este datat în anul 159 după Hristos şi a fost descoperit pe o tăbliţă cerată. Părţi sunt o femeie de origine ilyrică şi un cetăţean roman.
Tăbliţa cerată a fost descoperită abia după aproape 1.700 de ani de la redactare, în galeria de mină Sfânta Ecaterina de la Roşia Montană. Obiectul contractului este o jumătate de casă din satul (cartierul) Piruştilor, din anticul Alburnus Maior. Traducerea textului, darr şi desene după tăbliţele descoperite la Alburnus Maior, se găsesc în lucrarea lui I.I.Rusu, „Inscripţiile Daciei Romane“, volumul I.
O jumătate de casă: 300 de denari
În traducere, contractul prevede: „Anduela a lui Bato a cumpărat şi primit prin mancipaţiune jumătate dintr-o casă, partea din dreapta de la intrare (casă) ce se află la Alburnus Maior în satul (cartierul) Piruştilor, între vecinii Plator Acceptianus şi Ingenuus fiul lui Callistus, precum şi alţi vecini care ar fi, şi drumul public, cu preţul denari trei sute, de la Veturius Valens.
Acea jumătate de casă ce formează obiectul contractului împreună cu gardurile ei, incintele, termini (limite), intrări, spaţii închise, ferestre, aşa precum este clădită şi fără nici o stricăciune, să-i fie îngăduit legal să o aibă Anduela a lui Bato. Iar dacă cineva îl va tulbura în stăpânirea casei sau a unei părţi din ea, aşa fel încât Anduela lui Bato, respectiv persoana căruia va aparţine acel bun să nu poată să-l aibă, stăpânească, să-l uzucapeze legal (lucru ce n-ar fi îngăduit să se întâmple), cu atât (adică la cât se va ridica paguba evicţiunii), atâţia bani a cerut legal de bună credinţă să i se dea Anduelei a lui Bato, pe bună credinţă a promis (să dea) Veturius Valens. Şi pentru acea casă partea jumătate, preţul denari trei sute, a declarat Veturius Valens, (că) a primit de la Anduela a lui Bato ş