Proprietarii de culturi de sfeclă de zahăr din Satu Mare spun că vor pierde aproximativ 270.000 de euro în urma redistribuirii cotei de zahăr de către Ministerul Agriculturi şi Dezvoltării Regionale (MADR) şi vor să dea în judecată instituţia.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a aprobat luna trecută repartizarea cotei de producţie de zahăr din sfecla de zahăr, începând cu anul de comercializare 2013-2014, pentru societăţile comerciale acreditate, producătoare de zahăr. Conform ordinului de ministru, "Zahărul Oradea" a primit cea mai mică cotă, respectiv 19.355 tone. Celelalte unităţi de producţie au primit următoarele cote: "Zahărul Luduş"- 26.008 de tone, "Fabrica de Zahăr BOD"- 22.750 tone, iar "Agrana România"- 36.575 tone.
Potrivit lui Lukacs Alexandru, reprezentantul Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă Nord-Vest, care oferă materia primă pentru "Zahărul Oradea", felul în care MADR a redistribuit această cotă îi defavorizează pe cultivatorii din Satu Mare.
Anul acesta, în Satu Mare sunt cultivate aproximativ 1950 de hectare cu sfeclă şi culturile riscă sa fie afectate de secetă."Chiar dacă în perioada următoare va ploua, producţiile vor fi până la 45 tone la hectar, în condiţiile în care pragul profitabilităţii este de 50 - 55 tone la hectar. În aceste condiţii, lovitura dată de MADR îi va aduce pe oameni în sapă de lemn", a declarat Lukacs Alexandru.
Uniunea Europeană a repartizat României o cotă anuală de 104.688 tone zahăr din sfeclă.
SC Zahărul Oradea SA este o societate pe acţiuni cu un capital social de 136.240.509 lei, 100% privat, facând parte, alături de SC Zahărul Carei SA şi SC Zahar SA Arad din grupul Cristal Diamant, având ca acţionari principali compania germană Pfeifer&Langen şi grupul francez Cristal Union.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, compania SC Zahărul Ora