Râul Bârzava înregistrează unul dintre debitele cele mai mici din ultima perioadă, din cauza lipsei precipitaţiilor, dar mai ales din cauza lucrărilor de retehnologizare la barajele aflate în amonte, iar albia şi malurile sunt pline de deşeuri şi vegetatie, care împrăştie în aer mirosuri neplăcute. Până la sfârşitul anului, autorităţile speră, însă, ca situaţia să revină la normal şi cursul Bârzavei să fie ecologizat.
Lucrările care se efectuează la barajele de la poalele Muntelui Semenic au dus la o diminuare a debitului, iar o dată cu scăderea nivelului apei şi-au făcut loc gunoaiele şi mirosurile greu de suportat. Cei mai afectaţi de această situaţie sunt reşiţenii care locuiesc în apropierea Bârzavei. Reprezentanţii Apelor Române au demarat o campanie de ecologizare a albiei şi a malurilor Bârzavei în interiorul oraşului.
„Am iniţiat o întâlnire cu factorii responsabili, la care au participat reprezentanţi ai CEZ, care sunt proprietarii barajelor, acestor surse de apă necesare pentru curentul electric şi, bineînţeles, pentru apa potabilă pe care noi o folosim, ei furnizând apa brută. Am avut discuţii şi cu cei de la Apele Române, cu cei de la Protecţia Mediului, deoarece ne-a interesat soarta Bârzavei. Debitul a scăzut dramatic, s-au dezvoltat tot felul de alge, iar noi trebuie să informăm, la rândul nostru, reşiţenii despre aceste procese investiţionale ale CEZ”, afirmă Mihai Stepanescu, primarul Resitei.
Pe de alta parte, Apele Române Caraş-Severin, împreună cu Primăria Reşiţa, vor demara un program de lucrări pe albia Bârzavei, în intravilanul municipiului, profitând de nivelul foarte scăzut al râului, cauzat de lucrările executate de CEZ la amenajările superioare. Lucrările au început cu defrişările albiei, iar din 19 august va fi adus şi un utilaj de tocat vegetaţia, dar şi un trailer care să mute utilajul, care ne vor fi puse la dispozi