Statistici îngrijorătoare! Aproape 98% dintre locuitorii judeţului Botoşani încă nu şi-au asigurat locuinţele. Şi asta în ciuda faptului că legea îi obligă încă de acum aproximativ cinci ani de zile să îşi încheie asigurare.
Fie că nu ştiu, fie că nu sunt interesaţi, dar aproape 98% din populaţia judeţului nu are încheiată o poliţă de asigurare obligatorie. Şi chiar dacă legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este în vigoare din anul 2008, nicio autoritate publică locală sau măcar o companie de asigurări nu s-a străduit să facă măcar o campanie de informare. Iar cea mai mare parte, oamenii fără asigurare provin din mediul rural.
”La ce asigurare? Nu ştiu nimic! Păi cum să primesc amendă, că nu ştiu”, a spus nedumerit, un localnic din comuna Răchiţi.
Iar cei mai neajutoraţi, din acest punct de vedere, sunt bătrânii care spun că nici măcar nu au auzit de asigurare.
”Păi dar cum să vină aşa să îţi i-a bani. Păi nu trebuie să îţi spună..vezi că trebuie să plăteşti. Nu ştiu ce este asigurarea asta, nu ştiu”, a mai spus o bătrână.
Din păcate, în ultimii ani judeţul Botoşani a fost grav lovit de calamităţi. Inundaţiile din 2008 de la Rădăuţi Prut au pus la pământ câteva sute de locuinţe pentru care proprietarii nu aveau asigurare. După doar doi ani, aceeaşi dramă au trăit-o şi locuitorii din Dorohoi. În plus, multe locuinţe au fost mistuite de flăcări.
Ţin mai mult la voturi decât la lege?
De vină pentru neaplicarea legii din anul 2008, susţin asiguratorii, sunt primarii. Potrivit acestora, primarii „se fac că plouă”, doar pentru a nu pierde voturi la alegeri. Altfel spus, ei nu doresc ca sătenii să creadă că asigurarea este o taxă în plus pe care trebuie să o plătească şi aşa se face că niciun botoşăean nu a fost amendat pentru că nu şi-a asigurat casa.
”La asigurările