Fermierii au început recoltatul şi la floarea-soarelui, în partea de sud a judeţului producţiile fiind bune, aproape de prognoze, preţurile oferite însă de achizitori situându-se, deocamdată, sub cele negociate la semnarea contractelor în iarnă.
Cu producţii bune, chiar record, acolo unde s-a respectat tehnologia, la păioase, dar cu buzunarele mai goale decât ar fi sperat, fermierii au început în judeţ campania de recoltare şi la floarea-soarelui. Cei din zona de sud a Oltului se laudă cu producţii între 2.000 şi 2.500 de kilograme la hectar.
„La aceste cantităţi cultura este profitabilă, iar floarea-soarelui e bună în tot judeţul, doar că din nou vorbim de preţ”, a declarat directorul Direcţiei de Agricultură Judeţene, Ion Anuţa.
Fermierii care nu s-au ferit să semneze încă din iarnă contracte ferme obţin 1,4 lei/kilogram, cei care dau producţia din câmp însă, de-abia dacă primesc peste 1 leu/kilogram. Există o explicaţie şi pentru teama fermierilor de a se mai angaja să livreze anumite cantităţi, anul trecut, spre exemplu, obţinând preţul negociat, tot undeva în jurul valorii de 1,4 lei/kilogram, în toamnă însă preţul pieţei deja creştea la 2 lei/kilogram.
La nivelul judeţului s-au cultivat cu floarea-soarelui peste 60.000 hectare, de pe alte peste 80.000 hectare producătorii aşteptând producţii de asemenea bune la porumb. La această din urmă cultură s-au prognozat producţii de 5.000 – 6.000 de kilograme la hectar, care pe suprafeţe generoase chiar vor fi atinse, a mai apreciat directorul Anuţa.