Şcolile postliceale fac înscrieri şi după 1 septembrie. După ani în care au fost asaltate cu cereri de înscriere, şi la şcolile sanitare sunt acum locuri libere.
Școlile postliceale reprezintă o alternativă demnă de luat în seamă pentru absolvenţii de liceu care vor să-şi continue studiile, mai ales pentru cei care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. Admiterea este simplă, “cu sau fără bacalaureat” fiind principiul de admitere în cadrul şcolilor organizatoare de cursuri postliceale, care speră ca, în acest mod, să aibă mai mulţi înscrişi. Chiar şi aşa, însă, şcolile postliceale au intrat pe un trend descendent, după ce, în 2011, după primul examen de bacalaureat desfăşurat în condiţii de maximă securitate, erau asaltate de candidaţi. “Dacă în anul şcolar 2010- 2011 am avut trei clase, acum avem în planul de şcolarizare doar două clase şi locurile nu s-au ocupat încă”, a spus Mariana Buga, director economic la Școala Sanitară Postliceală “Moldova” din Roman. Organizatorii cursurilor pun lipsa candidaţilor pe seama cheltuielilor pe care trebuie să le suporte cursanţii. Un an de şcoală postliceală costă la “Moldova” 2.100 de lei, o sumă apropiată de taxa pe care o achită un student care urmează cursuri la distanţă. În funcţie de politica fiecărei şcoli particulare, se pot acorda şi scutiri de taxe. La Școala Sanitară Postliceală “Moldova” sunt scutiţi parţial de taxe candidaţii care au reuşit medii pest 9 la bacalaureat.
Speranţa completării locurilor vine de la candidaţii înscrişi pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Unii dintre cei care nu vor promova nici de această dată examenul sau care nu vor mai găsi locuri libere la facultăţile de care sunt interesaţi vor alege şcolile postliceale. La mai toate şcolile postliceale, înscrierile se fac, teoretic, până pe 1 septembrie, dar înscrieri se primesc şi după această dată.
Ş