De la 1 ianuarie 2014 ţigările se vor scumpi cu circa 10 lei potrivit prevederilor din Strategia fiscală adoptată de guvern. Astfel preţul unui pachet de ţigări poate ajunge la 24-25 de lei, ca urmare a creşterii preţului la accize, însă pentru anumite mărci ar putea atinge chiar şi 30 de lei.
Cadrul bugetar pe termen mediu pentru 2014 prevede de asemenea şi majorări ale accizelor la carburanţi şi la mijloacele de transport, însă aici majorările sunt de câteva procente.
De la 1 ianuarie 2013, cota fixă a accizelor la ţigările cu şi fără filtru a fost majorată cu 50%, de la 20 până la 30 de lei pentru 1.000 de ţigări, iar cota advalorică la ţigările cu filtru a fost majorată de la 24% până la 30% din preţul cu amănuntul maximal. De la 1 ianuarie 2014 cota fixă va fi de 90 de lei pentru 1.000 de ţigări, iar cota de 33%. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, pe parcursul trimestrului I al anului curent, preţurile la ţigări au crescut cu 3,1% iar producţia de tutun a însumat 956,1 tone, cu 35,3% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.
Efecte pozitive, dar şi pericol de contrabandă
Scumpirea ţigărilor are un efect benefic, cu cât mai mari vor fi accizele, inclusiv cele care provin din import (85% din total), vom avea acumulări la fondul pentru ocrotirea sănătăţii, spune Gheorghe Constandachi, expert economic independent. Majorările accizelor pentru resursele energetice vor avea la rândul lor un efect pozitiv pe termen lung asupra Produsului Intern Brut, în special pentru că 50% din acestea sunt utilizate în sfera agricolă. Analistul consideră că creşterea accizelor la ţigări ar trebui făcută brusc, nu treptat, fiindcă astfel ar minimaliza contrabandei cu ţigări. „La majorarea accizeelor carburanţilor apare un risc al contrabandei, oamenii se vor eschiva de la plată.
În anul 2012 au fost importate 572.000 tone de carburanţi