Scris de Cristian Horgoș - Între 5 şi 10 august, APS Aqua Crisius a organizat tabăra Junior Ranger „Valea Iadului” la care au participat 15 elevi câştigători din şcolile municipiilor Oradea şi Beiuş, dar şi din comunele Curăţele şi Bulz.
Tabăra a fost parte a proiectului „Să redescoperim valorile naturale ale Văii Iadului” din Programul Spaţii Verzi – Arii Naturale Protejate, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Tinerii au fost cazaţi în corturi la cantonul Murgaşu din aria protejată Valea Iadului. „Aceştia au facut trasee zilnice, parcurgând zeci de kilometri, şi au vizitat Cascadele Vălul Miresei, Ieduţului, Iadolina, Miss, şi au urcat până la altitudinea de 1500 m pe vârful Gruiul Ursului. Tinerii au fost împărţiţi în echipe, concurând pentru titlul de cea mai bună echipă şi cel mai bun Junior Ranger. Au învăţat tehnici şi metode de orientare pe trasee, participând inclusiv la un concurs de orientare, importanţa echipamentului, identificarea urmelor de animale, recunoaşterea speciilor din ariile protejate, necesitatea protecţiei mediului, colectarea selectivă a deşeurilor, etc.”, mai informează preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.
Pe lângă activităţile de educare, conştientizare, elevii au fost animaţi în concursuri individuale sau pe echipe (Smile, Salvatorii, The Girls, Master Rangers).
În finalul taberei, echipa câştigătoare a fost declarată echipa Smile, formată din Boc Iulia, Filip Paula, Dinu Miruna şi Blaga Georgiana. Premiul de cel mai bun Junior Ranger a fost împărţit între tânărul cercetaş Lucaciu Alex din Oradea şi eleva Filip Paula-Alexandra din comuna Bulz, dar toţii tinerii pot fi consideraţi câştigători în urma participării la tabăra Junior Ranger, 2013.