Peste o mie de aleşi locali, majoritatea USL, ar urma să fie traşi pe linie moartă deoarece sunt consideraţi sau chiar au fost deja găsiţi incompatibili de către ANI. Alte surse vorbesc de câteva sute. Acestea au fost cifrele avansate în presă. Președintele ANI, Horia Georgescu, susţine că numărul primarilor care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic și că cifra este exagerată, printre motive fiind și acela al schimbării legislației.
„Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenența la aceste regii autonome sau asociații de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situații. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România - n.r.) nu este reală și nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care a fost identificat în stare de incompatibilitate. Aleșii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleșii locali își pot desemna reprezentanți, ei nu pot să spună că nu au știut de această prevedere legală”, a declarat Horia Heorgescu, la Digi24, conform site-ului acestei televiziuni.
Marian Gâju a susținut că ar fi peste 651 de primari cu probleme și că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociația Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.
Despre aceste cifre vehiculate Horia Georgescu a afirmat: „Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se află în conflicte de interese, incompatibilități sau cu averi nejustificate, dar era o situație generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanții primăriilor sau ale altor entități locale. De aceea, o modalitate concretă de fraudare a banilor publici este de a direcționa suma de bani