Paladiul este singurul metal perţios care a înregistrat până în prezent, în acest an, o creştere de preţ şi are şanse să încheie anul "pe plus", la polul opus aflându-se preţul aurului, care se îndreaptă spre prima scădere anuală din ultimii 13 ani, potrivit lui Silviu Pojar, director de vânzări la sucrusala autohtonă a firmei Noble Securities.
Toate metalele preţioase au încheiat primul semestru din 2013 în scădere, dar prin creşterea consistentă din iulie şi august, paladiul a fost singurul care a reuşit până în prezent să recupereze terenul pierdut, se arată într-un comuniact primit la redacţie.
Astfel, după primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu aproximativ 26%, argintul cu circa 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%.
Silviu Pojar a declarat: "Preţul paladiului a oscilat în acest an între doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, în condiţiile unei cereri industriale în creştere (industria de catalizatori auto) şi a unei producţii de paladiu în scădere. Pe de altă parte însă, paladiul a respectat o anumită dinamică legată de segmentul de mărfuri din care face parte (respectiv, metalele preţioase), aşa încât a suportat, de exemplu, scăderi consistente ca efect al declaraţiilor preşedintelui Fed din iunie privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare, întărirea dolarului american diminuând interesul investitorilor pentru diferite alternative de investiţii".
F. A. Paladiul este singurul metal perţios care a înregistrat până în prezent, în acest an, o creştere de preţ şi are şanse să încheie anul "pe plus", la polul opus aflându-se preţul aurului, care se îndreaptă spre prima scădere anuală din ultimii 13 ani, potrivit lui Silviu Pojar, director de vânzări la sucrusala autohtonă a firmei Noble Securities.
Toate metalele preţioase au încheiat primul semestru din 2013 în scăd