Nu numai copiii îşi rod unghiile sau cuticulele sau pe amândouă, ci şi adulţii, în proporţie de 35% chiar, iar studiile arată că acest lucru se întâmplă, în special, în perioadele stresante, atunci când persoanele respective sunt supărate, obosite, agitate sau le este foame. Dacă anumiţi oameni scapă de aceste stări prin sport, prin vizionarea unei comedii, prin practicarea unei activităţi preferate sau prin savurarea unui fel de mâncare favorit, alţii se liniştesc doar atunci când îşi rod unghiile şi cuticulele, boală care poartă numele de onicofagie. Concluziile medicilor sunt, însă, neplăcute în cazul lor şi se pare că rosul unghiilor ar fi semnul unei probleme psihice grave, anxietatea, spre exemplu.
Rosul unghiilor se poate transforma într-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renunţat la el decât la fumat, spun medicii specialişti citaţi de „Daily Mail” şi Mediafax. Cadrele medicale au desfăşurat o serie de studii cu privire la acest obicei şi se gândesc serios să schimbe încadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă. Asociaţia Psihiatrică din Statele Unite ale Americii se pregăteşte să încadreze roşul unghiilor sub categoria gesturilor automutilante în următorul număr al Manualului de Diagnostic al Bolilor Mintale. Mai mult de atât, roşul unghiilor s-ar putea asemăna cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun experţii medicali.
Onicofagia poate dura ani întregi sau rămâne ca un tic nervos permanent, pentru toată viaţa. Afectează în general persoanele cu caractere la extreme: atât copiii anxioşi, foarte timizi, cât şi pe cei superactivi, nervoşi. Mai târziu, ei reproduc acest gest la cea mai mică nelinişte sau stare de angoasă, ca un gest reflex. Acest obicei aparent banal se dovedeşte a fi periculos atât pentru sănătatea dinţilor, cât şi a ficatului.
„La fel cum procedează pacienţii care se t