Specialiştii Băncii Comerciale Române (BCR) au creionat portretul-robot al clienţilor băncii implicaţi în programul Prima Casă. În medie, aceşti clienţi au 33 de ani, sunt bărbaţi (56%), căsătoriţi şi cu studii medii.
Conform specialiştilor BCR, Creditul Prima Casă îşi păstrează în continuare atractivitatea în rândurile tinerilor şi familiilor tinere, pentru că poate fi accesat pe o perioadă maximă de 30 de ani, beneficiază de un avans mimim de 5%, iar comisionul de analiză a creditului este 0.
Sinca: dobânzile la creditele în lei se vor apropia de cele la euro
Tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va vedea în dobânzile interbancare iar cotaţia indicelui ROBOR la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%, estimează analiştii BCR.
„Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoşi furnizaţi pieţei de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda naţională. Ieftinirea creditului în lei va continua şi am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm ca într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50% din totalul creditului neguvernamental”, a comentat Eugen Sinca, analistul-şef al BCR.
BCR urmează fidel recomandările BNR
Banca Comercială Română (BCR) a luat decizia creditării preponderent în moneda naţională, atât pentru creditele pentru investiţii imobiliare standard cât şi pentru creditele Prima Casă de aproape 1 an, urmând recomandările BNR prin alinierea la cadrul de reglementare pentru protejarea clienţilor de riscul valutar.
Ulterior, şi alte instituţii bancare au urmat această tendinţă spre o creditare mai puţin riscantă în moneda naţională, iar programul Prima Casă va garanta numai credite acor