Korat este una dintre cele mai vechi rase naturale şi provine din Thailanda. Primele scrieri despre ea au apărut în jurul anului 1350, fiind considerată una din cele 17 rase de pisici aducătoare de noroc. Se pare că regele Rama al V-lea este cel care a dat numele actual al rasei, după ce a remarcat frumuseţea pisicii şi s-a interesat de provenienţa acesteia. Conform legendelor populare, cu cât pisica are mai multe noduri pe coadă, cu atât este mai norocoasă...
Thailandezii consideră pisicile Korat ca fiind aducătoare de noroc, existând o adevărată tradiţie în ceea ce priveşte influenţa lor benefică: au blana de culoare argintie - simbol al bunăstării, iar ochii lor de culoarea orezului, se pare că aduc recolte bogate.
Diverse informaţii spun că unele exemplare au fost introduse în Marea Britanie la sfârşitul secolului XIX, odată cu primele siameze. Dar britanicii nu au fost interesaţi de ele considerându-le siameze atipice. O crescătorie americană s-a ocupat de creşterea pisicilor Korat, începând cu 1959 – prima pereche atestată documentar fiind formată de cuplul Nara şi Darra. Rasa a fost acceptată pentru a concura în expoziţiile CFA în 1966. Korat a fost recunoscută de Cat Franciers' Association şi de Governing Council Of The Cat Fancy în 1975 şi mai târziu de Federaţia Internaţională a Felinelor.
Korat e o rasă ce ne-a parvenit fără nicio încrucişare cu alte rase. Pisicile aparţinând acestei rase sunt bine cunoscute în Statele Unite, dar în crescătoriile europene sunt încă destul de rare, astfel încât puţine exemplare pot fi văzute în expoziţii.
Culoarea sa albastră şi ochii săi verzi o fac să fie confundată adesea cu Albastra de Rusia.
Comportament
Sunt extrem de loiale stăpânilor, dăruindu-le multă afecţiune şi dragoste. Nu se adaptează foarte uşor schimbărilor. Cine doreşte o pisică Korat e bine să se gândească de două