Bulgarii din Banat sărbătoresc jubileul de 275 de ani de la stabilirea lor în judeţul Timiş. Evenimentele sunt în plină desfăşurare la Dudeştii Vechi, centrul cultural al bulgarilor din România
Bulgarii din Banat sunt o rasă rară, studiată de lingvişti şi istorici din toată lumea. Sunt singurii bulgari care au renunţat la scrierea slavă, ei folosind alfabetul latin, sunt romano-catolici, iar limba lor este uşor amestecată cu germana, maghiara, româna şi sârbo-croata. În Bulgaria li se spune bănăţeni.
Bulgarii bănăţeni locuiesc în această regiune din secolul XVII. Conform datelor statistice, în România sunt înregistraţi cu puţin peste 8.000 de bulgari, dintre care aproape 6.500 trăiesc în Banat.
Migraţia bulgarilor în zona Banatului a început după eşecul răscoalei antiotomane de la Ciprovţi, în 1688, şi după o serie de războaie maghiaro-turce şi austro-turce. Aceştia au traversat Dunărea în căutarea unui trai mai bun, în afara Imperiului Otoman.
În 1738 bulgarii au întemeiat Beşenova Veche (Star Beshenov), cunoscută sub numele Dudeşti Vechi, unde trăiesc astăzi 3.200 de bulgari, fiind în prezent centrul cultural al bulgarilor bănăţeni.
Alte centre importante sunt Vinga şi Breştea. După ce Bulgaria şi-a cătăpatat independenţa în 1878, mulţi bulgari din Banat au decis să se mute înapoi în vestul Bulgariei.
Bulgarii din Banat au fost renuiţi ca şi grădinari foarte pricepuţi. Cel mai celebru bulgar din Timişoara a fost însă Karoly Telbisz, care a devenit unul din cei mai importanţi primari ai oraşului. Timp de aproape trei decenii cât a condus Primăria Timişoara (1885-1914), el a reuşit să facă un oraş înfloritor al Imperiului Austro-Ungar.
Jubileul de 275 de ani cu Hristo Stoichkov, cel mai mare fotbalist bulgar
Sărbătoarea la Dudeştii Vechi a început încă de duminică. I