Majoritatea membrilor conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti se află în incompatibilitate şi riscă să îşi piardă toate funcţiile din facultăţi şi din spitale, potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătăţii (95/2006), adoptată în precedentul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu. Cei în cauză susţin că legea este aberantă şi trebuie schimbată. Nici în ţară situaţia nu este roz. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Recenta declarare, de către Agenţia Naţională de Intgritate (ANI), a incompatibilităţii a doi decani din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală a deschis o cutie a Pandorei ce riscă să decapiteze întregul sistem medical din România.
Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină Generală şi Petru Armean, decanul Facultăţii de moaşe şi asistenţă medicală generală au fost declaraţi incompatibili, deoarece erau şi manageri ai Spitalelor „Victor Gomoiu”, respectiv „Theodor Burghele”. În pericol se află însă majoritatea „capilor” medicinei româneşti.
Conducerea Spitalului Universitar, luată la ochi
Pe lista celor verificaţi deja de ANI se află şi conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă. Cătălin Cârstoiu este managerul unităţii spitaliceşti, medic în acelaşi spital, profesor la Universitatea de Medicină, dar şi prorector al aceleiaşi instituţii. Legea îi permite exercitarea simultană a calităţilor de manager, medic şi profesor, dar inspectorii ANI l-au luat la puricat pe Cârstoiu dacă este compatibil şi cu funcţia de prorector. Aceasta nu pare a se încadra între activităţile compatibile cu funcţia de manager de spital: medic, în acelaşi spital, profesor, cercetare sau creaţie artistică.
Într-o situaţie similară se află Dragoş Vinereanu - director medical al Spitalului Universitar condus de Cârstoiu - şi prorector, la rândul lui, al Universităţii. El este membru al Comitetului Director a