Părintele sculpturii moderne, renumit în întreaga lume, a avut o viaţă ca un scenariu de film. Moştenitoarea lui Constantin Brâncuşi, avocata Luminiţa Brâncuşi, a dezvăluit, pentru „ring”, drama prin care a trecut familia artistului în perioada comunistă.
Nu există român care să nu fi auzit despre Masa Tăcerii, Coloana fără Sfârşit şi Poarta Sărutului şi nu puţini se duc să le vadă sau chiar să-şi unească destinele la Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu. Puţini cunosc însă povestea vieţii marelui sculptor şi drama prin care a trecut familia acestuia pentru că a avut tăria să-şi manifeste spiritul anticomunist şi pentru că artistul trăia în străinătate. „Familia sculptorului nu prea a avut o viaţă fără griji. Nu era o familie săracă, aşa cum s-a tot afirmat. Avea suficient pentru a se afla în zona vârfurilor comunităţii locale. Eu fac parte din familia primului frate al sculptorului, moşul Chijnea, aşa cum era poreclit. După 1947, familia noastră a fost prigonită din cauza opiniilor anticomuniste manifestate fătiş şi a participării la rezistenţa din munţii Parâng”, ne-a mărturisit stră-strănepoata sculptorului, Luminiţa Brâncuşi.
Citeşte aici versiunea în engleză a scrisorii lui Brâncuşi trimisă mamei sale în 1903
Mai citeşte şi:
DOCUMENT EXCLUSIV! Iată scrisoarea trimisă de Brâncuşi în 1903 "MAICII" sale
A fost suficient să strige „Jos comunismul!”...
Legătura de sânge cu marele sculptor, dar şi opiniile anticomuniste au jucat un rol decisiv în declanşarea prigoanei familiei lui Brâncuşi. „Nu au fost plăcuţi în ochii autorităţilor nici în perspectiva legăturii de sânge cu un element reprobabil, exponent al unei societăţi capitaliste, creator al unor opere de artă ce nu preamăreau comunismul. Bunica mea, Angelica