Strigătul salariaţilor daţi afară de la Olservmin şi Sind Jilţ, care au acuzat USL că i-a lăsat fără pâine, a dat rezultate. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, l-a chemat ieri pe directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, pentru a-i cere să găsească soluţii pentru reangajarea oamenilor până la 15 septembrie. La discuţie a participat şi preşedintele PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru.
Zeci de salariaţi disponibilizaţi de la Olservmin, în majoritate femei, au fost ieri la sediul Diviziei Miniere, pentru a se plânge de faptul că sunt lăsaţi pe drumuri, fără să aibă posibilitatea de a intra în şomaj. Cum la compania minieră s-au lovit de dezinteresul conducerii, oamenii au mers la Prefectură şi Consiliul Judeţean în audienţă, ameninţând că se vor duce şi la uşa lui Victor Ponta.
Olservmin poate face angajări dacă primeşte contracte
Supărarea salariaţilor pleacă în general de la faptul că au dat pământ la cariera minieră, pentru a prinde un loc de muncă la Olservmin sau Sind Jilţ, oricum destul de prost plătit. La Olservmin, 220 din cei 380 de oameni daţi afară nu îndeplinesc condiţiile pentru a intra în şomaj, având nevoie de câteva luni de vechime în plus. Alţi salariaţi au muncit în subteran şi ar mai avea câteva luni până la pensie. Olservmin a intrat în insolvenţă în luna iulie, ca urmare a datoriilor făcute pentru că nu au încasat la timp banii pe serviciile prestate la Complexul Energetic Oltenia. Insolvenţa are două forme, faliment sau reorganizare judiciară. Pentru că în cazul Olservmin s-a optat pentru reorganizare judiciară, oamenii pot fi reangajaţi oricând, cu condiţia ca administraţia CE Oltenia să contracteze servicii cu societatea sindicatelor miniere. O situaţie asemănătoare este la Sind Jilţ, cu diferenţa că aici s-a optat pentru faliment şi oamenii nu pot fi reangajaţi. Şi aici au fost daţi afară sute de oameni, mulţi s