Candidaţii care au obţinut minim 7 la examenul de titularizare, din acest an, au participat vineri, 9 august, la şedinţele publice de distribuire a posturilor vacante pe perioadă nedeterminată, respectiv posturile titularizabile. Şedinţele au avut loc la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi la Colegiul Tehnic „Al. I Cuza” Suceava, unităţi în cadrul cărora s-a susţinut şi examenul scris, în data de 30 iulie.
353 de candidaţi care au obţinut calificative mai mari de 7 la examenul de titularizare s-au prezentat la şedinţe pentru a-şi disputa unul dintre cele 133 de posturi cu o viabilitate mai mare de patru ani.
Deşi şi-au dat silinţa pentru a bifa un rezultat cât mai bun, s-au pregătit şi au muncit pentru inspecţiile la clasă, 220 dintre profesorii care au obţinut minim 7 la examen nu vor putea ocupa un post de profesor titular, deşi întrunesc toate condiţiile legale. Aceştia vor sta pe tuşă din lipsă de catedre disponibile, iar în cel mai fericit caz ei vor putea preda într-o şcoală ca suplinitori calificaţi.
Potrivit prof. Cristina Teodorovici, inspector adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „toate cele 133 de catedre pe perioadă nedeterminată au fost ocupate. Au fost situaţii în care peste 20 de candidaţi au concurat pentru cinci posturi titularizabile. Nu au fost cazuri în care candidaţii au refuzat să ocupe un post din cauză că acesta s-ar afla la o şcoală din mediul rural sau la o distanţă mai mare”.
Ghinioniştii vor aştepta până la şedinţa de mâine, unde vor fi repartizate posturile disponibile pe perioadă determinată (pentru suplinire).
De altfel, încă de la aflarea rezultatelor examenului scris, mulţi candidaţi au denunţat oferta de posturi săracă din învăţământul sucevean, menţionând că pe listele IŞJ se regăsesc puţine posturi titularizabile (sau chiar deloc) pentru disciplinele la care au susţinut