Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), însă vânzările au coborât cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), în special din cauza scăderii vânzărilor de ţiţei, influenţată de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi.
„In prima jumatate a anului 2013, ne-am imbunatatit performanta financiara si operationa la comparativ cu primele sase luni din 2012, ca efect al investitiilor realizate in anii precedenti, managementului strict al costurilor si initiativelor de excelenta operationala. Am continuat programul semnificativ de investitii, ceea ce ne-a permis sa stabilizam productia, volumele usor crescute de hidrocarburi din Romania compensand problemele tehnice temporare din Kazahstan. In zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus sa reluam forajul in blocul Neptun catre sfarsitul anului 2013 sau inceputul anului 2014. Performanta G&E a reflectat conditiile de piata dificile, cu cerere scazuta pentru gaze si electricitate, precum si preturi semnificativ reduse la electricitate. In R&M, vanzarile cu amanuntul au ramas stabile, in timp ce marjele de rafinare au scazut din cauza cotatiilor mai mici la produse. In continuare, bazandu-ne pe un cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, vom urmari realizarea programului nostru ambitios de investitii anuale, care pentru 2013 depasesc 1,2 mld euro, confruntand provocarile din piata de gaze si electricitate,” a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Perspective 2013
Pentru 2013, estimam ca pretul mediu al titeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferentialul Brent-Urals va continua sa fie relativ mic. Pe piata locala a gazelor anticipam o scadere a cererii in 2013. Se asteapta ca efect