În prima jumătate a anului, numărul celor care au renunţat la paşaportul american a fost mai mare decât totalul pe 2012. Motivele: impozitele şi birocraţia, nu neapărat în această ordine.
Americanii renunţă în număr-record la cetăţenie pentru a evita plata impozitelor mai mari aplicate în Statele Unite ale Americii din aprilie, dar şi pentru a scăpa de controalele mai dese şi mai numeroase pentru eradicarea evaziunii fiscale.
La nivel mondial, 1.130 de persoane au renunţat la paşaportul american în prima jumătate a anului, nivel care depăşeşte l-a depăşit pe cel total înregistrat anul trecut. Cei mai mulţi dintre cei care au luat această decizie sunt persoane înstărite, cu venituri peste medie, pătura vizată de impozitele mai mari şi de controale împotriva evaziunii.
Efectele acestui fenomen se fac simţite în special în Asia, devenită cea mai bogată regiune din lume după valoarea activelor deţinute de gospodării. Şi mai mulţi dintre deţinătorii de cetăţenie care locuiesc în Asia se gândesc să facă acelaşi pas, după ce cadrul fiscal din SUA a devenit tot mai neprietenos pentru oamenii de afaceri şi mediul de business.
Cei peste 1.000 de oameni care au renunţat la cetăţenie reprezintă doar o fracţiune din numărul total al americanilor care locuiesc în afara graniţelor SUA, estimat la şase milioane. Cu toate acestea, tendinţa va determina o ruptură în relaţiile autorităţilor fiscale americane cu cele de peste hotare, în special în ceea ce priveşte legea care obligă instituţiile străine să dezvăluie guvernului american activele deţinute în afara SUA de cetăţeni americani, o măsură folosită în combaterea evaziunii.
Această lege permite autorităţilor americane să-i identifice pe cei care-şi „mută” afacerile în afara ţării prin offshoruri, totul pentru a evita achitarea impozitelor. Cei descoperiţi cu astfel de ac