Plecarea se va face vineri, la ora 13.00, de la pontonul Navrom, iar tabăra se va încheia pe data de 24 august 2013. Elevii şi studenţii care participă la această tabără îşi vor plăti singuri biletul de transport şi vor trebui să vină cu dotările necesare unei astfel de tabere: corturi şi veselă. De proviziile alimentare s-au ocupat deja organizatorii.
Nu este o tabără de distracţie, spun reprezentanţii Societăţii Ornitologice, cei care au pus la punct această acţiune, ci este una de observaţie şi educativă. Toţi cei prezenţi în tabără vor trebui să se trezească foarte devreme pentru a observa mai bine migraţia păsărilor. De asemenea, cei care vin la Maliuc (zona lacului Fortuna) şi Vadu vor putea participa la activitatea de inelare a unor exemplare (această activitate va fi realizată de un profesor universitar din Iaşi). La final, participanţii vor întocmi un raport pe care îl vor transmite Administraţiei Biosferei Delta Dunării (care a impus această condiţie pentru a-şi da acordul; în cele două zone din deltă camparea este interzisă în mod obişnuit).
Activitatea de inelare va avea un rol important în tabără, pentru că astfel toţi vor avea oportunitatea să cunoască mai bine speciile dificile. Activitatea inelatorilor autorizaţi va fi coordonată de dr. Constantin Ion de la Universitatea Al. Ioan Cuza Iaşi.
Nu se bea, nu se fumează, scăldatul este permis numai cu însoţitor. „Distracţia“ constă în acumularea multor informaţii despre păsările din Delta Dunării.
Aşadar, tabăra are un caracter ştiinţific (studiul avifaunei şi al habitatelor, incluzând monitorizarea sistematică a păsărilor la început de migraţie şi inelările) şi un caracter educativ (instruirea elevilor care au participat la proiectul „Salveaza Delta! Scrie viitorul!”, proiect SOR al Sucursalei Falco Tinnunculus – Covasna, la care au participat echipaje de elevi