Relaţiile româno-chineze par să provoace, în general, tot mai multă bătaie de cap şi politicienilor, dar şi jurnaliştilor fiind abordate de cele mai multe ori într-o manieră primitivă.
La fel de nepotrivită este şi atitudinea opusă, a celor care cad în extaz în faţa Chinei, aflaţi de regulă printre cei iritaţi în ultima perioadă de ceea ce ei numesc imixtiunile occidentalilor, adică Uniunea Europeană şi Statele Unite, în treburile noastre interne. Unul dintre aceştia este, de pildă, Sorin Roşca Stănescu care e indignat că Traian Băsescu încearcă să arunce în derizoriu vizita lui Victor Ponta la Beijing. Făcând asta, crede Roşca Stănescu, el insultă China, "un vechi prieten al României". "Unul dintre cele mai puternice state ale lumii, cu un ritm de creştere fără precedent şi care, încă de anul trecut, a depăşit, pentru prima dată în istorie, Produsul Intern Brut al Statelor Unite. În istoria recentă, de câte ori România a avut nevoie de ajutor, China a fost aproape".
Sigur, China a avut într-adevăr în ultimii 30 de ani un ritm de creştere impresionant, dar nu este deocamdată prima economie a lumii din perspectiva PIB-ului total. Anul trecut abia a depăşit Japonia. Dar asta în principal din raţiuni demografice, sunt peste 1,3 miliarde de chinezi, pentru că la PIB-ul pe cap de locuitor China este undeva pe la poziţia 80. Pe de altă parte, chiar dacă relaţiile dintre Bucureşti şi Beijing au fost de regulă amicale e greu de spus când şi cum anume a fost China aproape de noi când am avut nevoie de ajutor!? Dar să trecem peste asta, să o punem pe seama prea plinului de cuvinte revărsat generos de autor pe blog. Am putea eventual să trecem şi peste o altă afirmaţie, aceea că din moment ce China lucrează cu tehnologie CANDU e fals ceea ce a spus preşedintele privitor la incompatibilitatea unui eventual proiect comun cu instalaţiile actuale de la Cernavodă. E a