Comisia guvernamentală a admis 31 de dosare din cele 37 depuse pentru decernarea Premiului Naţional 2013, care este oferit anual personalităţilor marcante din diferite domenii.
Printre candidaturile admise în concurs se regăseşte şi regizorul Victor Bucătaru, care s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 65 de ani. El a fost propus de Ministerul Afacerilor Interne pentru filmul „Masacrul inocenţilor“ – o mărturie vie din timpul războiului de pe Nistru din 1992. În ultimele luni de viaţă, cineastul s-a zbătut să obţină drepturi de autor pentru difuzarea acestui film, declarat cel mai bun documentar la festivalul internaţional Cronograf din acest an. Deşi a cerut 600.000 de lei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului i-a alocat 75.000 de lei pentru difuzarea peliculei la 25 de posturi TV locale.
Camera în loc de armă
Patru luni şi jumătate am stat sub gloanţe. Am ars în tab. Comandantul a murit, unul a fost cu picioarele ciuruite, altul - cu mâinile arse. Noi am fost contuzionaţi“, a povestit atunci Victor Bucătaru cum a filmat imaginile-mărturii din războiul de pe Nistru.
Colegul său de breaslă, Valeriu Jereghi, este convins că bătălia cu birocraţia i-a fost fatală. „Victor a fost unul dintre primii şi cei mai mari cetăţeni ai Republicii Moldova. Şi-a pus toată inima pentru acestă ţară, a luptat cu camera în mână în loc de armă. Ca orice artist şi-a dorit să fie auzit, dar a ajuns să bată pe la uşi, să se certe cu sute de cinovnici ca să expună un film despre formarea acestei ţări. Lupta asta l-a stors de energie“, ne-a declarat regizorul.
„Cea mai groaznică armă este ignoranţa. Înainte artiştii se duceau în urma unor boli, azi se duc istoviţi psihic“, a adăugat cineastul.
Premiul nu se oferă post-mortem
Nu se ştie însă dacă distincţia îi va fi oferită, totuşi regizorului. În aceeaşi şedinţă, comisia a respins candidatura lu