După ce veniturile încasate la buget în prima jumătate a anului s-au dovedit a fi cu 1,5 miliarde de euro mai mici decât calculele guvernului, executivul a decis să ajusteze, la rectificarea bugetară, estimările pentru semestrul al doilea la ritmul de încasare de până acum.
Consiliul Fiscal a atras însă atenţia că noile ţinte asumate sunt "nerealiste", având în vedere datele privind execuţia bugetară din primele şase luni. Consiliul apreciază că statul va colecta din impozitului pe profit, impozitului pe venit şi contribuţiile de asigurări cu un miliard de lei (224,7 milioane de euro) mai puţin decât în programul asumat prin proiectul de rectificare a bugetului de stat.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, susţine că opinia Consiliului Fiscal privind ţintele din strategia bugetară ar fi lipsită de "competenţă".
"Unul dintre scopurile noului acord cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) este îmbunătăţirea capacităţii Consiliului Fiscal (CF) de a emite opinii cu privire la buget. Consiliul Fiscal nu are competenţa de a da lecţii CE care a avizat proiectul de rectificare bugetară. În ce priveşte comentariile emise, ele sunt eronate", a declarat Liviu Voinea pentru gândul.
Din componenţa Consiliului Fiscal, care este condus de Ionuţ Dumitru, fac parte însă economişti cu o experienţă de zeci de ani în domeniu, specialişti ai Băncii Naţionale, profesori universitari şi reprezentanţi ai Academiei Române.
Ministrul a subliniat că pentru a doua parte a anului s-a luat în calcul un ritm de colectare similar celui din primul semestru. Altfel spus, la rectificare s-a luat în calcul un ritm mai scăzut de creştere a veniturilor, după ce, în primele şase luni ale anului, guvernul a ratat ţinta din program cu 6,5 miliarde de lei (echivalentul a circa 1,5 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro), potrivi