Gălăţeanul Ciprian Pruteanu, absolvent al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” în 2010, a câştigat un premiu consistent din partea unui for de fizică, dar banii s-au dus către alţi studenţi pentru că el avea deja o bursă. Ciprian a absolvit studiile de licenţă în această vară, ca şef de promoţie. El urmează să-şi înceapă direct doctoratul în fizică, profesorii de acolo spunând că şi-ar pierde vremea cu un masterat.
Argumentul suprem pentru care Ciprian Pruteanu a ales studiul în străinătate în detrimentul celui din România a fost posibilitatea de a face cercetare de vârf, cu tot ce implică asta: reurse financiare, umane, tehnice, etc. „Acesta a fost de fapt şi unicul argument care conta pentru mine personal. Distanţa sau orice alt lucru invocat de alţii erau sub acest punct, şi complet irelevante pe deasupra”, mărturiseşte Cirpian.
Unii profesori din liceu, care i-au fost mai apropiaţi, au avut un rol destul de important în conturarea alegerii. Majoritatea îl încuraja să facă ce-i place şi ce-şi doreşte, fără a lua în seamă ce ziceau alţii dintr-un patriotism exagerat.
De ce nu a ales România?
Pentru a ne răspunde la această problemă, Ciprian a venit cu o scurtă istorioară. „În timpul liceului am participat la diverse concursuri naţionale sau internaţionale de fizică, unde am avut ocazia în repetate rânduri să stau de vorbă cu profesorii din comisii. La majoritatea concursurilor naţionale, comisia era formată aproape integral din profesori universitari. În momentul în care profesorii care predau zi de zi fizica la cele mai bune universităţi din România îmi spun categoric: Pleacă, nu-ţi bate joc de tine stând aici!, aş fi fost iraţional să nu îi ascult”, spune doctorandul gălăţean de la Edinbourgh.
Acesta a punctat din nou faptul că ţara nu a fost niciodată un argument în alegerea facultăţii, ci doar prestigiul instituţiei de învăţămân