Pentru prima oară după 1990, România încheie primul semestru cu contul curent pe excedent, pe fondul unei ajustări incredibile faţă de anul trecut, cu aproape 3,5 miliarde euro. În primele şase luni din acest an, în România a intrat cu 695 milioane euro mai multă valută decât a ieşit, după ce în aceeaşi perioadă din 2012 a intrat cu 2,78 miliarde euro mai puţină valută decât a ieșit.
Cel mai mare impact în ajustarea peste orice aşteptări a contului curent a venit din balanţa comercială de bunuri, al cărui deficit s-a redus cu aproape 2 miliarde euro sau 58%, de la 3,5 miliarde euro la 1,47 miliarde euro. Aici a contribuit evoluţia de excepţie a exporturilor (în special din partea Dacia şi Ford şin a producătorilor de componente auto, n.r.), care au reuşit să crească cu 5,9%, la 23,71 miliarde euro, deşi partenerul principal de export al României – zona euro – se află în recesiune, dar a contat şi reducerea importurilor, cu 2,7%, până la 25,18 miliarde euro.
Oricum, importuri mai mici înseamnă consum mai mic, dar şi un apetit mai redus al companiilor pentru investiţii şi producţie, întrucât pentru a exporta companiile au nevoie de importuri de tehnologie, materie primă sau componente.
O ajustare de aproape 1,2 miliarde euro a venit din balaţa serviciilor, graţie îmbunătăţirii cu 630 milioane euro pe partea transporturilor (de la 369 la 1.000 mil. euro) şi cu 630 milioane euro pe partea altor servicii (de la deficit de 280 mil. euro la excedent de 354 mil. euro). Serviciile de turism, în schimb, şi-au adâncit deficitul, de la 110 mil. euro, la 198 mil. euro.
Poziţia de Venituri, unde intră fluxurile companiilor şi ale statului în materie de împrumuturi, dividende etc, s-a îmbunătăţit şi ea cu 356 milioane euro, până la un deficit de 904 milioane euro.
În schimb, Transferurile Curente, care înglobează absorbţia netă de fonduri europene