Tot mai mulţi studenţi străini se îndreaptă spre Europa de Est pentru studii medicale, stomatologice sau farmaceutice. Prin urmare, regiunea pare să prezinte un tot mai mare interes, deşi ea găzduieşte cu mult mai puţini studenţi internaţionali decât Europa de Vest.
Spre exemplu, numărul de studenţi străini din Ungaria a crescut cu 21% în intervalul 2005-2011 - de la 13.601 la 16.465 - potrivit Institutului de Statistică al UNESCO, care defineşte drept „student străin”, orice student care nu şi-a făcut studiile liceale în respectiva ţară.
De asemenea, în Polonia a existat o creştere de 80% a numărului de studenţi străini între 2005 şi 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre statistice. La rândul său, Republica Cehă a raportat o dublare a numărului de studenţi străini în acelaşi interval, în timp ce Slovacia a înregistrat o creştere de peste cinci ori a numărului acestora, potrivit Agerpres.
Mulţi dintre studenţii străini care aleg regiunea urmează medicina sau alte discipline corelate. Astfel, în 2010, domeniul „sănătate şi asistenţă socială” a reprezentat 30% din opţiunile studenţilor străini din Polonia, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
În Slovacia, 45% dintre studenţii străini au studiat discipline legate de sănătate, în timp ce în Polonia, străinii au constituit 15% dintre studenţii cursurilor la aceste discipline, potrivit aceluiaşi studiu. Prin comparaţie, în ţări precum Germania, Suedia şi Canada, unde concurenţa pentru locurile la universităţile de medicină este deosebit de mare, între 6 şi 9% dintre studenţii care urmează aceste specializări sunt străini.
Programe medicale şi stomatologice în limba engleză
În Ungaria, unde patru universităţi oferă programe medicale şi stomatologice în limba engleză, 42% dintre studenţi