Rectificarea de buget a venit, dar banii nu. Prima rectificare bugetară din acest an prevede, printre altele, împărţirea sumei de 1 miliard pe judeţe pentru plata arieratelor. Nimeni nu ştie însă dacă şi cât va primi Maramureşul.
Zeci de firme funcţionează la cota de avarie, cu securea falimentului deasupra capului din cauza faptului că primăriile sau instituţiile statului nu şi-au achitat bunurile şi serviciile achiziţionate. Tăvălugul FMI şi măsurile impuse de guvern au reuşit să mai reducă arieratele, însă lucrurile au rămas tot la cote alarmante. Toată lumea aştepta rectificarea bugetară ca pe o mană cerească. Într-un final, rectificarea a venit. Dar degeaba.
Deocamdată se ştie doar că o sumă de 1 miliard lei va fi alocată, pe judeţe, pentru achitarea plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor din reţeaua administraţiei locale, la 31 iulie 2013, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări. Câţi bani vor ajunge în judeţul nostru, nu se ştie însă.
Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Maramureş, spune că: „Nu am foarte multe date în plus vizavi de rectificare. Zilele acestea vine în Maramureş Valeriu Zgonea şi vom vorbi mai mult cu el în ceea ce priveşte banii care pot să vină în judeţ.
Într-adevăr, se iau bani dintr-o parte şi se pun în alta. Dar să nu ne aşteptăm la lucruri spectaculoase. 2013 este totuşi un an de criză, un an în care Guvernul Victor Ponta s-a angajat să plătească arieratele care au fost făcute de către PD-L, astfel încât să deblocheze situaţiile atât în privat, cât şi la stat.
Care-i situaţia arieratelor în Maramureş? Atâta vreme cât administraţiile publice locale au respectat metodologiile prevăzute în cadrul ord