Galerie Foto
TIMIŞOARA. Un stăvilar folosit în sistemul de apărare din jurul Bastionul construit în secolul XVIII-lea de către administraţia hasburgică a fost descoperit în fundaţia celei de-a cincea clădiri ce face parte din complexul City Bussines Center. Arheologii au făcut aceste descoperiri extrem de importante şi acum se gândesc cum le pot valorifica .
Interesant e că am identificat dincolo de lucrurile uzuale, fundaţia zidurilor exterioare ale oraşului, care sunt foarte bine păstrate am găsit şi un stăvilar, vrem să integram acest element în elementul nostru, să redăm oraşului o bucăţică din Imperiul habsburgic din secolul XVIII-lea. Vrem să păstrăm ceea ce este de interes pentru Timişoara şi pentru oraş şi să putem să ne continuăm proiectul cu câteva întârzieri din cauza acestui fapt, dar pe care ni le asumăm, spune Ovidiu Şandor, administratorul City Bussines Center.
Şantierul a demarat în 3 iulie şi s-a încheiat în 6 august.
A fost un şantier care s-a terminat înainte de data preconizată, săpăturile de salvare nu sunt uşoare, te izbeşti de diferite probleme. La Clădirea E a existat un sprijijn constant din partea conducerii. Existenţa unui sistem de fortificaţii complex există aici, lucrările de fortificaţii au fost distruse în secolul XIX-lea, începutul secolului XX, am reuşlit să recompunem o pagină de istorie din Fortificaţiile Timişoarei ale Bastionului 7 Eugeniu de Savoya. Vom scrie o carte o monografie de sit, unde vom prezenta toate descoperirile, cireaşa de pe tort fiind cele din 2013, adică dezvelirea contragardei 1, acesta este lucrul de final pe care l-am urmărit. Despre fortificaţii ştim pe hartă unde sunt, dar nu le-am găsit. Am găsit acest stăvilar, care este unic pentru istoria Timişoarei, pentru cei care sunt intersaţi de lucrările hidrotehnice din judeţul, dar şi pentru cei intersaţi de ingineria militară. Au venit co