Ca si SUA, Europa se confrunta cu o crestere a costurilor necesare asistentei medicale. Potrivit datelor Bancii Mondiale, cheltuielile publice de sanatate ca pondere din PIB ar putea creste de la 8% in 2000 la 14% in 2030.
Cresterea costurilor de ingrijire a sanatatii este cauzata in primul rand de avansul tehnologic din acest domeniu , care reprezinta 50-75% din cresterea costurilor, potrivit unei analize a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pe de alta parte insa, incursiunea tehnologiei in activitatea medicala a ajutat la tinerea sub control a bolilor cronice si la vindecarea completa a unor maladii, astfel reducand astfel costurile de tratament necesar pe termen lung.
Un alt factor, care va duce la o crestere semnificativa a costurilor pe viitor, este imbatranirea populatiei europene, care reprezinta in jur de 10% din cresterea costurilor, dar si prevalenta mare a bolilor cronice. Bugetele de sanatate din Europa sunt tot mai sarace in tarile care au probleme cu asigurarea unei vieti decente si sanatoase persoanelor varstnice. Comisia Europeana a decis sa incurajeze si sa premieze initiativele care vizeaza finantarea programelor de imbatranire activa si in conditii bune de sanatate, mai ales ca viitorul nu suna bine: potrivit unui raport UE publicat in 2012, pana in anul 2060, aproximativ o treime din populatia europeana va avea cel putin 65 de ani.
Factorii de decizie politica din diferite tari europene incearca sa combata de mult timp fenomenul cresterii costurilor cu sanatatea, insa pana acum, in majoritatea cazurilor, reformele nu au avut efecte pozitive notabile.
Sursa: capital.ro
Foto: antena3.ro Tag-uri: costuri, asistenta medicala, Europa
Ca si SUA, Europa se confrunta cu o crestere a costurilor necesare asistentei medicale. Potrivit datelor Bancii Mondiale, cheltuielile publice de sanatate ca pondere din PIB ar pu