30 de tineri germani din Landul Baden-Wurttemberg, ajutaţi de cinci elevi braşoveni, dar şi de însuşi preşedintele Regiunii Stuttgart din care face parte acest land, Johannes Schmalzl, şi de fostul manager al companiei Bosch, Wolfgang Chur, care este membru al comitetului de conducere al Fundaţiei Robert Bosch, au lucrat, cot la cot, timp de două săptămâni la îngrijirea Cimitirului Eroilor de pe strada Constantin Lacea din Braşov.
Cei doi şi-au rupt o perioadă din concediu pentru a veni să îngrijească această necropolă militară. „Semnificaţia acestei tabere este pacea şi este foarte frumos când tinerii participă la astfel de acţiuni. Cu toţii am lucrat cu elan şi cel mai indicat mesaj pe care pot să îl transmit este unul al filozofului Immanuel Kant, care spunea că pacea trebuie rectitorită mereu, şi noi ne dorim o Europă în care să fie pace”, a spus guvernatorul Schmalzl. „Toţi europenii trebuie să luptăm pentru pace, iar această tabără este organizată pentru a reduce din prejudecăţile de după cel de-al Doilea Război Mondial şi trebuie să continuăm organizarea unor asemenea tabere. Am un respect deosebit pentru munca depusă de aceşti tineri, care a fost derulată tocmai pentru a simboliza pacea”, a completat Wolfgang Chur.
95.000 de ostaşi germani înhumaţi în România
În acest cimitir de la poalele Tâmpei îşi dorm somnul de veci aproape 1.000 de soldaţi, 800 fiind germani, iar restul austrieci, unguri, români şi alte naţionalităţi din fostul Imperiu Austro-Ungar. Acţiunea a fost organizată de Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK), din Landul Baden-Wurttemberg, şi va mai include acţiuni şi la Soveja sau în Capitală, ţinând cont că pe teritoriul ţării noastre sunt înmormântaţi peste 95.000 de ostaţi germani. Activitatea tinerilor voluntari germani a constat în spălarea crucilor şi împrospătarea înscrisurilor comemora