Cu o zi înainte de celebra sărbătoare a Sfintei Marii de la Nicula, Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) din Cluj publică un sondaj pe tema modului în care românii se raportează la Biserică. Concluzia - 83% dintre români se gândesc des la sensul vieţii, 82% cred că moartea are sens dacă crezi în Dumnezeu. 50% consultă horoscopul şi 1 din 5 români are un talisman norocos.
În preajma sărbătorilor cu caracter religios, mass media aduce în atenţia opiniei publice devotamentul românilor faţă de credinţa în Dumnezeu şi analizează raportarea acestora la instituţia Bisericii. Presa occidentală a comentat recent asupra faptului că, după 1989, religia a câştigat tot mai mult teren în România, fapt care a condus la construirea unui număr mare de biserici şi a notat acest aspect în paralel cu situaţia economică a ţării.
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES a realizat, în luna august, un studiu cu privire la percepţiile populaţiei din România asupra religiei, şi a analizat opiniile acesteia referitoare la credinţă, în general, indiferent de modul de manifestare a acesteia, dar şi pe cele referitoare la alte câteva aspecte legate de morala creştină.
Studiul a relevat faptul că, pentru români, importanţa religiei vine din familie, principalul rol perceput al Bisericii fiind acela de a oferi răspunsuri problemelor sociale, în acelaşi timp Biserica ar trebui să abordeze într-o mică măsură teme legate de politică, pe listă regăsindu-se însă problemele lumii a treia, cele legate de ecologie, de indifelitate sau de avort. Totuşi, legătura dintre Biserică şi politică devine evidentă atunci când vine vorba despre persoana care ar urma să ocupe o funcţie publică, acest lucru fiind în mică măsură acceptabil dacă respectivul individ nu crede în Dumnezeu.
Studiul a avut drept teme principale:
Raportarea la viaţă şi percepţia asupra se