Medicii presciu greşit antibiotice puternice. Este concluzia la care au ajuns americanii după ce au monitorizat reţetele a peste 230 de mii de bolnavi.
În România, situaţia nu este cu mult mai diferită cel puţin în cazul consumului de antibiotice. Suntem pe primul loc în Europa şi ne place să ne tratăm mai mult singuri.
Antibioticele pot face, uneori, mai mult rău decât bine. Cel puţin atunci când sunt prescrise greşit. Iar asta se întâmplă în America. Studiile făcute pe 238 de mii de pacienţi, în decursul a trei ani de zile, au scos la iveală faptul că medicii le-au recomandat pacienţilor antibiotice mult mai puternice decât ar fi trebuit. Specialiştii au descoperit că în 61% dintre cazurile de infecţii, medicii au prescris antibiotice inutile în astfel de situaţii.
Cea mai mare problemă, în astfel de cazuri, este faptul că se dezvoltă o rezistenţă la antibiotice, infecţiile comune devenind mult mai greu de tratat. Un tratament greşit poate duce şi la apariţia unor boli digestive.
Românii nu sunt nici ei departe de americani. Sunt chiar primii în Europa la consumul de astfel de medicamente. Cea mai mare greşeală la noi este că 70% dintre români aleg să se trateze singuri cu antibiotice, în loc să meargă la medic. Potrivit unui studiu realizat în 2011, peste 40% dintre români luaseră un tratament cu antibiotice în ultimele şase luni.
Mai bine de jumătate dintre reţete au fost scrise de către un medic de familie, însă românii preferă să-şi procure singuri, de la farmacii, astfel de medicamente.
Citeşte mai multe despre: antibiotice medicamente
Medicii presciu greşit antibiotice puternice. Este concluzia la care au ajuns americanii după ce au monitorizat reţetele a peste 230 de mii de bolnavi.
În România, situaţia nu este cu mult mai diferită cel puţin î