Astăzi se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, ziua când Fecioara Maria s-a ridicat la ceruri. Cea "mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii" este cinstită de toate bisericile creştine, ca născătoare fără de prihană a Mântuitorului, cea dintâi dintre toţi sfinţii. Multe biserici au ca hram Adormirea Maicii Domnului şi mai multe diverse sărbători legate de Fecioară, cum ar fi Naşterea, Bunavestire, Intrarea în biserică. Printre cei care şi-au ales-o ca protectoare pe Fecioara Maria se află şi marinarii, astfel că Ziua Sfintei Maria este şi Ziua Marinei.
În creaţia plastică, mai ales în pictură, sunt numeroase subiecte legate de mări şi oceane, de marinari şi sirene. Unele pânze se numesc, simplu, marine. Cea de a 100 licitaţie organizată de Artmark, ţinută cu puţin timp în urmă, a fost una de marine.
Un vas pe crestele valurilor de Dimitrie Ştiubei, unul dintre cei mai buni autori români de marine, dacă nu chiar regele marinelor româneşti, a fost vândut cu 2,750 de mii de euro, meritând fiecare cent sau, în conversie, bănuţ din acest preţ de adjudecare, dublu al estimării. Un "Bricul Mircea", şi el tot avântat pe valuri, dar pictat în culori de apă, a plecat pentru 1,8 mii de euro. Mult mai calmă, dar cu un subtil joc de lumini şi griuri, o dimineaţă în ulei într-un port despre care ni se spune că ar fi Constanţa a fost adjudecată cu 1,3 mii de euro. În aceeaşi situaţie, de a-şi merita preţul, este şi un colţ de Caliacră de Artachino, plecat la 2,250 de mii de euro, în intervalul de estimare. Minunata pictură nu surprinde stâncile nebune de la Cap Caliacra, ci un ţărm mult mai calm, e drept, cu roci roşii în marea albastră.
D. Florian, adică Florian Doboşariu, este fratele pictorului Ion Doboşariu şi amândoi au pictat marine din plin. Florian este mai cunoscut, având o oarecare notorietate în epocă, deşi astă