Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat, în luna august, un studiu cu privire la percepţiile populaţiei din România asupra religiei, şi a analizat opiniile acesteia referitoare la credinţă, dar şi pe cele referitoare la alte câteva aspecte legate de morala creştină.
Studiul a relevat faptul că, pentru români, importanţa religiei vine din familie, principalul rol perceput al Bisericii fiind acela de a oferi răspunsuri problemelor sociale, în acelaşi timp Biserica ar trebui să abordeze într-o mică măsură teme legate de politică, pe listă regăsindu-se însă problemele lumii a treia, cele legate de ecologie, de indifelitate sau de avort. Totuşi, legătura dintre Biserică şi politică devine evidentă atunci când vine vorba despre persoana care ar urma să ocupe o funcţie publică, acest lucru fiind în mică măsură acceptabil dacă respectivul individ nu crede în Dumnezeu.
Presa occidentală a comentat recent asupra faptului că, după 1989, religia a câştigat tot mai mult teren în România, fapt care a condus la construirea unui număr mare de biserici şi a notat acest aspect în paralel cu situaţia economică a ţării. Percepţia şi raportarea la religie şi Biserică:
Unul din cinci respondenţi merge o dată pe săptămână la slujbele sau la evenimentele religioase curente. 22% dintre români participă la acestea de câteva ori pe lună, un sfert de doar câteva ori pe an. În timp ce 6% dintre participanţii la studiu participă la slujbele religioase de câteva ori pe săptămână, 18% merg mai rar decât o dată pe an. Trei sferturi dintre respondenţi sunt de acord cu ideea potrivit căreia religia înseamnă adevăr. Pentru 88% dintre români, religia a fost importantă în familia lor atunci când erau copii, iar peste jumătate dintre ei (51%) au participat în copilărie la slujbe religioase.
Cei mai mulţi respondenţi cred că Biserica oferă răspunsuri pentru prob