Agenţia Naţională de Securitate ar putea lansa o operaţiune “cu mâinile curate”. Agenţia americană de spionaj, însărcinată cu supravegherea comunicaţiilor electronice străine, este ţinta criticilor, de la divulgarea unor documente secrete de către fostul consultant Edward Snowden.
Criticile sunt atât de acerbe, încât reclamă schimbări, în viitorul apropiat; printre acestea, suprimarea a 90% din posturile de administratori de sistem, care vor fi înlocuiţi de calculatoare, după cum a anunţat generalul Keith Alexander, directorul NSA.
Operaţiunea, a afirmat directorul, vizează reducerea numărului de persoane care au acces la informaţii sensibile. Edward Snowden a fost unul din cei circa 1.000 de informaticieni care administrau sistemul informatic al NSA; el a transmis cotidianelor Washington Post şi The Guardian informaţii secrete privind programul de supraveghere PRISM.
De acum înainte, securitatea va fi întărită graţie automatizării unei mari parţi a activităţii. Va fi astfel consolidată protecţia informaţiilor care circulă prin reţelele electronice. Acestea vor deveni “mai sigure şi mai uşor de apărat”, a apreciat Alexander. “Am pus echipele noastre la curent cu datele pe care le transferăm, cu reţelele securizate pe care le folosim. Maşinile vor putea face asta într-un mod mai eficient”, a explicat generalul.
Operaţiunea frizează paranoia, căci agenţia a mai anunţat că, în cazul unei operaţiuni care necesită o prezenţă umană, alte două persoane vor fi însărcinate să supravegheze respectiva operaţiune şi să se supravegheze reciproc.
Numele lui Edward Snowden nu a fost menţionat nicio clipă, dar generalul Alexander a precizat că aceste măsuri au fost prevăzute înaintea scurgerilor de informaţii provocate de fostul informatician, a cărui acţiune nu a făcut decât să accelereze punerea lor în practică.
Directorul şi-a apărat agenţia, al