Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, s-a declarat, miercuri, la Izvoru Muresului, in Harghita, impotriva retoricii razboinice in relatia bilaterala cu Ungaria, precizand ca este nevoie de dialog permanent cu Budapesta, inclusiv pe teme divergente, scrie Agerpres.
In timpul discursului sustinut la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ministrul de Externe a facut referire la ultimele evolutii ale relatiei bilaterale cu Ungaria, in contextul unor declaratii facute de liderul partidului de extrema dreapta Jobbik, dar si a afirmatiilor presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a spus ca Romania isi asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei.
"Vreau si este un gest pe care trebuie sa-l fac ca ministru de Externe. Trebuie sa spun un lucru clar: retorica razboinica este anacronica, populista si necredibila. Atunci cand iti asumi, intre ghilimele, leadership-ul impotriva unei capitale, adica impotriva unei tari si nu faci distinctia, separarea intre anumiti oameni politici si anumite atitudini extremiste si o anumita retorica si o identifici cu o tara intreaga, inseamna ca nu ai ce cauta in politica si in orice caz in politica externa", a precizat Titus Corlatean.
Acesta a explicat pe larg ca situatia actuala a fost generata de lipsa, in 2010, a unor reactii ferme din partea partii romane, atunci cand Guvernul FIDESZ, sprijinit de Jobbik, a adoptat o lege privind "comemorarea Tratatului de la Trianon" si una ce vizeaza acordarea cetateniei ungare, despre care a spus ca este fundamental diferita de cea romana. Ministrul de Externe a spus ca, la vremea respectiva, a fost singurul care a atentionat in legatura cu aceste doua legi.
"Aceste 2 legi trebuiau sa genereze si trebuie sa genereze reactii foarte clare politice din partea presedintelui, premierului si Guvernului si institutiilor statului. D