Ca să obţii creştere economică nu sunt necesare performanţe economice deosebite ci este suficient să ai un an precedent prost la care evoluţia actuală să fie raportată, rezultând astfel o creştere. Este cazul evoluţiei economice a României în primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cifrele ne plasează în fruntea plutonului UE 28 (inclusiv Croaţia) unde am obţinut a treia creştere după Letonia (4,95% în semestrul I faţă de perioada corespunzătoare din 2012) şi Lituania (4,15%).
"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier", arată INS, într-un comunicat de miercuri. În primul semestru, PIB a avansat cu 1,7%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.
Economia a fost susţinută de creşterile de circa 6% înregistrate în primul semestru de exporturi şi producţia industrială. Ritmul de creştere a fost însă limitat de lipsa lucrărilor de infrastructură şi de scăderea investiţiilor, atât cele străine cât şi cele realizate de stat, şi este mai mic decât cel estimat de premierul Victor Ponta.
Agricultura, mâna de ajutor dată Guvernului
Ionuţ Dumitru, economist-şef al unei importante bănci comerciale şi preşedinte al Consiliului Fiscal crede că cifrele anunţate miercuri de Statistică nu trebuie să entuziasmeze pr