Planurile de reorganizare şi restructurare ale spitalelor din Vrancea au fost înaintate Prefecturii. În urmă cu trei săptămâni, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, le cerea directorilor de spitale din întreaga ţară să identifice şi să precizeze măsurile de reorganizare şi restructurare a unităţilor sanitare cu paturi, astfel încât acestea să se încadreze în bugetul alocat în acest an. Ministrul a impus şi un termen, respectiv 15 august. Planurile de eficientizare a unităţilor spitaliceşti au fost depuse ieri, la Prefectură, care le va înainta Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii spitalelor din judeţ, cu excepţia celui de la Dumbrăveni, au depus la Prefectură planurile de reorganizare şi restructurare. Spitalul Judeţean este unitatea cu cele mai mari datorii. În prezent, acestea depăşesc 11 milioane de lei, iar conducerea unităţii a propus mai multe măsuri de eficientizare.
Pentru reducerea cheltuielilor, conducerea Spitalului Judeţean a adoptat deja mai multe măsuri, astfel încât, în decurs de câteva luni, datoriile s-au diminuat cu aproximativ 5 milioane de lei, iar pentru a putea amortiza o parte din cheltuielile de personal, Spitalul Judeţean a fost nevoit să reducă din sporurile salariaţilor. Începând cu luna mai 2013, sporurile personalului medical din cadrul Serviciului de Medicină Legală Vrancea au fost diminuate de la 100% la 50%. De asemenea, procentul pentru calculul tarifului orar al gărzilor a fost diminuat de la 50 la 35% pentru gărzile din timpul săptămânii şi de la 100% la 80% pentru gărzile din zilele de sărbătoare.
Cu scopul de a face economii la bugetul instituţiei, de la 1 ianuarie 2013, la Spitalul Judeţean nu a mai fost făcută nicio angajare şi s-au limitat investigaţiile paraclinice. „Unitatea sanitară, deşi are deficit de personal, a stopat angajările şi încearcă să desfăşoare actul medical în condiţii normale