Victor Ponta a declarat că o soluţie legată de Legea ANI privind situaţia incompatibilităţii aleşilor va fi analizată după ce procesele primarilor aflate pe rol se vor finaliza. În replică, Monica Macovei a precizat că o eventuală modificare a Legii ANI s-ar reflecta „foarte prost” în raportul MCV şi „va avea efecte asupra intrării României în Schengen”.
Premierul a precizat că, la finalul proceselor, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională de Integritate şi Parlamentul vor căuta împreună o soluţie şi a punctat că nu are o situaţie exactă cu privire la numărul primarilor declaraţi incompatibili. „E o situaţie juridică, pe bună dreptate, am vorbit şi cu parte din primarii mei şi le-am explicat. Proiectul de lege pe care Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ nu rezolva nimic din problema actuală, vorbea pentru viitor. (...)Dacă foarte mulţi primari sunt declaraţi incompatibili ce facem? Facem alegeri sau cum facem? Însă toţi, în acest moment, din câte ştiu, au contestat în instanţă. Vreau să văd ce decid instanţele, pentru că sunt nişte procese în curs. Orice lege dăm nu putem opri procesele în curs. Din câte ştiu, decizii irevocabile nu există. Există câteva decizii în primă instanţă care sunt contradictorii. Unii au câştigat, alţii au pierdut cu ANI. Nu am o situaţie exactă. În primul rând nu sunt o mie, sunt mai puţini”, a arătat premierul.
Şeful Guvernului a mai subliniat că primarii nu au fost declaraţi incompatibili de ANI pentru accesare de fonduri europene şi că acest lucru reprezintă „o mare dezinformare”: „Nu sunt în Consilii de Administraţie ale unor firme private care accesează fonduri europene. Aici vorbim despre acele Regii deţinute sută la sută de către primărie sau consiliu”, a explicat premierul, potrivit Agerpres.
Nu este treaba prim-ministrului
În schimb, europarlamentarul Monica Macovei a precizat că modificarea Legii ANI